Biden ve Netanyahu'dan Gazze'de Ateşkes Görüşmesi

image not found


ABD Başkanı Joe Biden ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de ateşkes konusunu ele aldı. Görüşmede insani yardım ve rehinelerin serbest bırakılması üzerinde duruldu.

Biden ve Netanyahu'dan Gazze'de Ateşkes Görüşmesi

ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun telefonda Gazze'de ateşkes konusunu görüştüğü bildirildi. Beyaz Saray Sözcülüğü, iki lider arasında gerçekleşen telefon görüşmesine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, 'İki lider, geçen yıl başkan tarafından açıklanan ve BM Güvenlik Konseyi tarafından oy birliğiyle onaylanan 27 Mayıs 2024 tarihli düzenlemeye dayalı bir ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması anlaşması için Doha'da devam eden müzakereleri görüştü.' ifadesi kullanıldı.

Görüşmede, Lübnan ile ateşkes anlaşması, Suriye'de Esed rejiminin düşüşü ve İran'ın bölgedeki gücünün zayıflaması gibi bölgede kökten değişen koşulların ele alındığı belirtildi. Biden, Gazze'de insani yardım artışıyla ateşkes ve rehinelerin iadesine acil ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Görüşmenin Detayları

Netanyahu'nun da Biden'a, kendisine ömür boyu İsrail'e verdiği destek ile ABD'nin İsrail'in güvenliği ve ulusal savunması için verdiği olağanüstü katkı için teşekkür ettiği kaydedildi. Biden, 9 Ocak'ta yaptığı açıklamada, Gazze konusunda bir anlaşmaya varılması yönünde ilerleme kaydedildiğini ifade etti.

Biden yönetimi, 20 Ocak'ta görevi teslim etmeden önce ara bulucu ülkeler Katar ve Mısır ile Katar'ın başkenti Doha'da sürdürülen Gazze'de ateşkes görüşmelerini sonuçlandırmaya çalışıyor. Bu süreç, bölgedeki barış ve güvenlik açısından kritik bir öneme sahip.

İnsani Yardım ve Ateşkes İhtiyacı

Görüşmelerin temelinde yatan insani yardım ihtiyacı, Gazze'deki durumu daha da kritik hale getiriyor. Biden, bu bağlamda, insani yardımın artırılması gerektiğini vurguladı. Bu durum, bölgedeki sivillerin yaşam koşullarını iyileştirmek için hayati bir adım olarak değerlendiriliyor.

Ateşkesin sağlanması, sadece Gazze için değil, aynı zamanda bölgedeki diğer ülkeler için de önemli sonuçlar doğurabilir. Biden ve Netanyahu'nun bu konudaki işbirliği, uluslararası toplumun dikkatini çekiyor ve barış sürecine katkı sağlama potansiyeli taşıyor.