ABD Başkanı Donald Trump, 2 Nisan 2025 tarihinde imzaladığı ek vergi kararları ile birlikte adeta dünyaya ticaret savaşı açtı. Getirdiği ek vergi kararları ile, altın, döviz, sanayi, teknoloji otomotiv gibi birçok alanda piyasaları alt üst etti. Otomotiv sektöründe araç stokları ve fiyatlarının dışında kasko fiyatlarının da yükseleceği konuşulmaya başlandı. Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, Türkiye’deki kasko fiyatlarında yön değişimini ve kritik zamanı posta.com.tr’ye anlattı.
Kasko fiyatlarının yükselmesinin ve düşmesinin nedenlerine değinen Bağcı, “Fiyatları etkileyen en önemli iki nokta var. Bunlardan birincisi araç fiyatlarının yükselmesi. Araç fiyatları yükseldikçe kasko fiyatlarında da bir yükseliş söz konusu olur.” dedi. Ayrıca, yedek parça fiyatlarının yükselmesinin de kasko fiyatlarını etkilediğini belirtti. Onarım maliyetlerindeki artışların da kasko fiyatlarını etkileyen bir unsur olduğunu vurguladı.
Bağcı, “Kaskolarda aslında oran değişmiyor ancak araç fiyatlarındaki artış ile birlikte artış yaşanıyor. Yani değeri 500 bin lira olan araç ile 1 milyona yükseldikten sonraki kasko değeri aynı olmuyor.” şeklinde konuştu. Son yıllarda kasko çarpanı dediğimiz oranda bir düşüş olduğunu da ifade etti. 2023 ve 2024 yıllarında sigorta şirketlerinin ciddi karlar elde ettiğini ve kendi aralarında rekabete girerek fiyatların düşmesini sağladıklarını belirtti.
Alınan ek vergi kararları ile pazarlarda değişiklik olacağını ve fiyatların etkileneceğini dile getiren Bağcı, “Trump’ın vergi kararları araç piyasalarında değişikliğe neden olacaktır.” dedi. Bu durumun, diğer pazarlara giremeyen araç markalarının vergisi daha düşük olan ülkelerde piyasaya girmesine neden olabileceğini söyledi. Örneğin, bazı otomotiv devlerinin rotalarını Türkiye’ye çevirdiğini belirtti.
Bağcı, “Son söylentilere göre de bu durumun gerçekleşmesi ile araç fiyatlarında düşüşler görülebilir. Bu durumdan kasko fiyatları da etkilenip aşağı yönlü hareket edecektir.” ifadelerini kullandı. Ancak, araç girişine izin verilmezse ve stoklar bitmiş olursa, araç fiyatlarının yükseleceği için kasko fiyatlarının da yükseleceğini belirtti.
Bayram öncesi ve yaz döneminde araç fiyatlarında talep kaynaklı artışlar yaşandığını belirten Bağcı, “Geçtiğimiz mart ayında araç satışı noktasında ciddi bir yükseliş yaşandı.” dedi. Dönemsel olarak kısa süreli artışların kasko fiyatlarına etkisinin sınırlı olacağını ifade etti. Bayram ve yaz dönemlerinde yaşanan kısa süreli artışların kasko fiyatlarına ciddi bir hareket getirmeyeceğini vurguladı.
Bağcı, “Dönemsel olarak kısa süreli örneğin bayram, yaz dönemlerinde araç fiyatlarındaki yükseliş kasko fiyatlarına ciddi bir hareket getirmeyecektir.” şeklinde konuştu. Bu durumun, kasko fiyatlarının genel seyrini etkilemeyeceği düşünülmektedir.
Kargo fiyatlarındaki kampanyaların sona ereceği tarihi duyuran Bağcı, “Kampanyalarla birlikte kaskoda kar marjı düştüğü için ben Haziran ayı itibari ile yeni bir fiyatlanma bekliyorum.” dedi. Bu dönem için tam kasko yaptırma zamanının geldiğini belirtti. Kampanyalar sona ermeden kasko yaptırmanın avantajlı olacağını ifade etti.
Yedek parçalar için de benzer süreçlerin geçerli olduğunu belirten Bağcı, “Eğer ülkemize yedek parça girişinde vergisel anlamda bir sorun olmazsa fiyatlar artış yönünde olmayacaktır.” dedi. Ancak, yedek parça girişi ek vergi kararlarına takılırsa ve stoklar erirse, fiyatlarda bir artış olabileceğini vurguladı.