Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2025 yılı bütçesini sundu. 2 bin 667 projeye toplamda 2 trilyon 295 milyar lira yatırım yapılacağı açıklandı. Hızlı tren hatları ve karayolu projeleri, yatırım portföyünün önemli parçaları arasında yer alıyor.
Bakan Uraloğlu, sunumunda 2 bin 667 projeye 2 trilyon 295 milyar lira yatırım gerçekleştireceklerini belirtti. “28 ilimizde toplam yatırım tutarı 112 milyar lira olan 50 projeyi tamamlayarak vatandaşımızın hizmetine sunduk.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, demiryolu hat uzunluğunun 2028’de 17 bin 287 kilometreye çıkarılmasının hedeflendiğini vurguladı.
Uraloğlu, “2028 yılına kadar mevcutta devam eden 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattımızı tamamlamayı planlıyoruz.” diyerek hızlı tren projelerine de dikkat çekti. Hızlı tren hatlarının yanı sıra, karayolu projeleri de önemli bir yer tutuyor. 2028’de bölünmüş yol ağının 31 bin 250 kilometreye çıkarılması hedefleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, demiryolu sektörüne ilişkin açıklamalarda bulunarak, “Ülkemize kazandırdığımız Hızlı Trenler ile bugüne kadar toplam 92 milyon yolcu taşınmıştır.” dedi. Hızlı tren hatlarının genişletilmesi ile birlikte, seyahat sürelerinin önemli ölçüde kısalması bekleniyor. Örneğin, Ankara-İzmir hızlı demiryolu hattı sayesinde seyahat süresi 14 saatten 3,5 saate inecek.
Uraloğlu, “Marmaray sayesinde iki kıtayı deniz altından demiryoluyla birleştirdik.” diyerek bu projeye de vurgu yaptı. Bugüne kadar Marmaray’ı 1,2 milyar yolcu kullandı. Bu rakam, dünya nüfusunun altıda birine denk geliyor.
Bakan Uraloğlu, karayolu yatırımları hakkında bilgi vererek, “Bölünmüş yollar ülkemizin yol ağının yüzde 43’ünü oluşturmakta.” dedi. Son 22 yılda 479 kilometre köprü ve viyadük yapıldığını belirtti. Ayrıca, trafik güvenliğinde önemli gelişmeler sağlandığını ifade etti.
Uraloğlu, “100 Milyon taşıt-km başına hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 77’lik bir azalma olmuştur.” diyerek, alınan önlemlerin etkisini vurguladı. Elektronik takip sistemleri ile karayolu taşımacılığı yapan firmaların anlık takibi sağlanıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı, hava yolu yatırımlarına da değinerek, “2025 yılında yurt içi uçuş frekans sayımızı yüzde 10 artırıyoruz.” dedi. Türkiye, Avrupa'da havayolu toplam yolcu trafiği sıralamasında 3. sıraya yükseldi. 2003'te 26 olan iç hat uçuş noktası sayısı 2024’te 58’e çıkacak.
Bakan Uraloğlu, “50 ülkede 60 noktaya uçarken, uçuş ağına 287 yeni nokta ekleyerek 131 ülkede 347 noktaya ulaştık.” diyerek, uluslararası hava trafiğindeki artışı vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin havacılık altyapısındaki güçlü konumu pekiştirildi.
Bakan Uraloğlu, denizcilik sektöründeki gelişmelere de dikkat çekti. “Boğaz geçişlerinden elde edilen yıllık gelir 212 milyon dolara çıkarılmıştır.” dedi. Türk sahipli deniz ticaret filosunun 2 bin 107 gemi ile dünyada 11. sıraya yükseldiği belirtildi.
Uraloğlu, “Yeni gemi inşasına yönelik teşviki genişlettik.” diyerek, gemi inşası süreçlerinin modern teknolojilerle gerçekleştirildiğini ifade etti. Mavi Vatan’daki hak ve menfaatler için çeşitli projeler yürütülüyor.
Bakan Uraloğlu, haberleşme sektörüne ilişkin verileri paylaşarak, “11 ildeki 34 lokasyonda 5G şebekesi kuruluyor.” dedi. Yerli ve milli teknolojilerle güçlü bir iletişim altyapısı oluşturulması hedefleniyor. Ayrıca, sosyal medya kullanıcı sayısının 75 milyon olduğu belirtildi.
Uraloğlu, “Türksat 6A, yıl sonuna kadar hizmete girecek.” diyerek, uydu projelerinin önemine vurgu yaptı. Türkiye, uydu üretebilen 11 ülkeden biri olma başarısını gösterdi.