Bursa'da Çiftçiler Don Tehdidine Karşı Ateş Yakıyor

image not found


Bursa'nın İnegöl ilçesinde çiftçiler, don olayından meyve ağaçlarını korumak için ateş yakma yöntemini kullanıyor. Bu geleneksel yöntem, anız yangını olarak yanlış anlaşılıyor.

Bursa'da Çiftçiler Don Tehdidine Karşı Ateş Yakıyor

Bursa'nın İnegöl ilçesinde çiftçiler, yıllardır uyguladıkları ateş yakma yöntemiyle meyve bahçelerini korumaya çalışıyor. Ancak bu durum, yöntemi bilmeyen vatandaşlar tarafından anız yangını olarak algılanıyor. Çiftçiler, 140 bin dekar alanda meyve yetiştirirken, don olayları nedeniyle bahçelerinde ateş yakarak ağaçlarını korumaya çalışıyorlar.

Yarı Yarıya Hasar Meydana Geldi

İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, ateş yakılan bahçelerde incelemelerde bulundu. İncelemenin ardından yaptığı açıklamada, 'Don riski vardı. Geçtiğimiz akşam yaşadık. Bölgemizde büyük bir hasar meydana geldi. Elma, armut, kiraz, ceviz ve şeftali ağaçlarında hasar meydana geldi. 2 gün daha don riski var. Ama zaten geçen akşam yarı yarıya hasar meydana geldi' dedi.

Çelik, yetkililerden bölgenin afet bölgesi ilan edilmesini isteyeceklerini belirtti. Ayrıca, çiftçilerin bankalara olan borçlarının ertelenmesini talep edeceklerini ifade etti. Bu durum, çiftçilerin yaşadığı zorlukları daha da artırıyor.

Ateş Yöntemi

Çiftçilerin bahçelerinde ateş yakarak meyve ağaçlarındaki çiçekleri korumaya çalıştığını vurgulayan Çelik, 'Bahçelerde ateş yakarak çıkan dumanla ısıyı artırmaya çalışıyorlar. Bu, eski bir gelenek. Çiftçimiz ne kurtarırsam kar mantığıyla böyle bir şey yapıyor. Allah beterinden korusun' dedi.

Çelik, 'Tüm ağaçlar çiçek açtı. Eskiden bahçelerde saman yakılırdı, şimdi lastik yakılıyor. Bu şekilde korumaya çalışıyorlar' şeklinde konuştu. Bu gelenek, çiftçilerin doğayla mücadelesinin bir parçası olarak devam ediyor.

Yangın Var Sanmayın

Çelik, birçok yerde ateş yakıldığını belirterek, 'Birileri de sanmasın yangın var diye. Çiftçilerin bahçelerini korumak için yaptıkları bir yöntem' ifadelerini kullandı. Bu durum, çiftçilerin yaşadığı zorlukları ve doğayla olan mücadelelerini gözler önüne seriyor.

Elma bahçesinde ateş yakan bahçe sahibi Ahmet Kocaçepel, 'Geçtiğimiz akşam bahçelerimiz hasar gördü. Kalan çiçekleri de korumak için böyle bir yöntem yaptık. Eski bir gelenektir zaten ateş yakmak' dedi. Bu tür uygulamalar, çiftçilerin geleneksel yöntemlerle modern sorunlara karşı mücadele etme çabalarını yansıtıyor.

Denizli'de de Benzer Manzara

Denizli'de Meteoroloji Müdürlüğü tarafından yapılan don uyarısı üzerine Güneyli çiftçiler tarlalarında sabahladı. Çiftçiler, sabah saatlerine kadar tarlaların içinde saman balyası, lastik yakarak ve sisleme makinelerini kullanarak ağaçları ve yetiştirdikleri ürünlerini dondan korumaya çalıştı. Bu durum, Türkiye'nin farklı bölgelerinde benzer sorunların yaşandığını gösteriyor.

Çiftçilerin bu tür uygulamaları, tarım sektöründeki zorluklarla başa çıkma çabalarının bir parçası olarak dikkat çekiyor. Doğanın zorluklarına karşı verilen bu mücadele, çiftçilerin dayanıklılığını ve kararlılığını ortaya koyuyor.