Getir'in kurucusu Nazım Salur ile Abu Dabi merkezli Mubadala arasında yapılan bölünme anlaşması çöktü. Mubadala, alternatif bir plan sunma isteğini Olağanüstü Genel Kurul'a iletecek. Salur, kararın kendilerine bırakılacak şirketlere 'çökme' amacı taşıdığını savunuyor.
Sabah gazetesinden Dilek Güngör, 'Türkiye’nin ilk ‘unicorn’unda ne oluyor' başlıklı yazısında, Getir'in 2015'te hayatımıza girdiğini ve pandemi döneminde değerlemesinin 12 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Şirket, Londra'dan Amsterdam'a birçok yere ulaşarak büyümeye devam etti.
Getir, pandemi döneminde büyük bir ivme kazandı. İlk etapta 20 milyon dolar yatırım alan Mubadala, daha sonra bu rakamı 1 milyar dolara çıkardı. Ancak, şirketin büyümesi kısa sürdü. Birçok ülkede operasyonlar durduruldu ve hisse değerleri düştü.
2024'te Mubadala ile yapılan anlaşma çerçevesinde şirketin ikiye bölünmesi planlandı. Mubadala, karşılığında 250 milyon dolar kaynak sağlayacaktı. Anlaşma sonrasında Getir'in market ve yemek işlerinin Mubadala'nın yönetiminde kalması öngörülüyordu.
30 Aralık'ta Mubadala, anlaşmadan vazgeçtiğine dair Getir'e yazı gönderdi. İki taraf da birbirini anlaşmanın gereğini yerine getirmemekle suçluyor. Getir'in Türk ortakları, bu durumu 'kurumsal bir darbe girişimi' olarak nitelendiriyor.
Mubadala, Getir Finans'ın BDDK sürecinin tamamlanmayacağını düşünüyordu. Ancak izin çıkınca, burada potansiyeli gördü. Bu nedenle, kalan şirketlerde de çoğunluğu ele geçirmek istiyor.
Pazar günü Hollanda'daki genel kurulun hareketli geçmesi bekleniyor. Nazım Salur, sosyal medya hesabından hukuki bir savaş başlatacaklarını duyurdu. Getir'in Türk ortakları, Ticaret Odası'na başvuruda bulunarak şirkete yarı kayyum atanmasını talep etti.
Mubadala'nın genel kurulda planını geçirmesi için hissedarların yüzde 65'inin oyuna ihtiyacı var. Şu anda yüzde 50'ye hakimler. Dolayısıyla, nasıl bir karar çıkacağı belirsiz. Uzun sürecek hukuki süreç yeni başlıyor.