Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin Ekonomik Gücü Artıyor

image not found


Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini açıkladı. Ulaşım altyapısına yapılan yatırımların önemi vurgulandı.

Kalkınma Yolu Türkiye’nin Ekonomik Statüsünü Güçlendirecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye'nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini açıkladı. Bakan Uraloğlu, ulaşım altyapısına yapılan yatırımların ekonomik büyüme için kritik olduğunu belirtti. 282 milyar dolarlık yatırım ile ülkenin ulaşım ve haberleşme altyapısının güçlendirildiği ifade edildi.

Bakan Uraloğlu, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Ocak 2025 Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması programında konuştu. Ulaşım altyapısının güçlendirilmesinin, ticaretin gelişimi için vazgeçilmez olduğunu vurguladı. “Ulaşım olmadan ticaret olmaz” diyerek, bu konunun önemine dikkat çekti.

Kalkınma Yolu Projesi ve Yatırımlar

Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye’nin ekonomik ve jeopolitik statüsünü güçlendireceklerini belirten Uraloğlu, “Ülkemizin ulaşım ve haberleşme altyapısına 282 milyar dolar yatırım yaptık” dedi. Bu projelerle birlikte Türkiye’nin uluslararası ticaret açısından önemli bir koridor haline geldiği ifade edildi.

Uraloğlu, İstanbul-İzmir Otoyolu ve Osmangazi Köprüsü gibi mega projelerin hayata geçirilmesiyle ulaşım altyapısının ne denli geliştiğini örneklerle açıkladı. “Bu projeler, sanayi ve ekonomi için büyük bir ivme kazandırdı” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Büyüme Performansı

Uraloğlu, AK Parti Hükümetleri döneminde Türkiye’nin yıllık ortalama %5,4 büyüme performansıyla dünya ortalamasının üstünde bir başarı sergilediğini belirtti. 2002 yılında kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolar iken, 2024 yılında 15 bin doları aşacağı öngörülüyor.

Uraloğlu, “2053'te dünyada ilk 10 ekonomi arasında yer almayı hedefliyoruz” diyerek, Türkiye’nin ekonomik hedeflerini açıkladı. Bu hedefler doğrultusunda, ihracatın artırılması ve ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması gerektiği vurgulandı.

Trabzon’un İhracat Başarısı

Uraloğlu, Trabzon’un 2024 yılında 1,3 milyar dolar ihracatla Türkiye’nin en çok ihracat yapan 19. ili olduğunu belirtti. Trabzon, Doğu Karadeniz’de en fazla ihracat yapan il olarak dikkat çekiyor.

Fındık ihracatında da önemli bir yere sahip olan Trabzon, Türkiye’nin toplam fındık ihracatının %32'sini gerçekleştiriyor. Uraloğlu, “Trabzon, ülkemizin kalkınma sürecinde önemli bir rol oynamaktadır” dedi.

Ulaşım Altyapısının Gelişimi

Uraloğlu, ulaşım altyapısının gelişiminin ekonomik büyüme için kritik olduğunu vurguladı. “Yol sayesinde yatırım gelir. Ulaştırma projeleri, sanayi ve ekonomi için hayati öneme sahiptir” dedi.

Trabzon’a yapılan 153 milyar lira yatırım ile ulaşım altyapısının önemli ölçüde geliştirildiği ifade edildi. 2002 yılında 56 kilometre olan bölünmüş yol uzunluğunun 245 kilometreye çıkarıldığı belirtildi.

Yeni Havalimanı Projesi

Uraloğlu, Trabzon’a yeni bir havalimanı kazandırmak için çalışmalara başladıklarını açıkladı. “2025 yılında tamamlayacağız” diyerek, projelerin hızla ilerlediğini belirtti.

Artan yolcu sayısına paralel olarak, mevcut havalimanındaki tadilat çalışmalarının da sürdüğünü ifade etti. Uraloğlu, “İhracat kültürümüz giderek genişlemekte” dedi.