Yenikent'e Ulaşımda Yeni Dönem: Başkentray Banliyö Hattı Uzatılıyor

image not found


Yenikent'in 600 bini aşan nüfusu, Başkentray Banliyö Hattı ile metropol sistemine bağlanıyor. Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, projede %90 fiziki ilerleme kaydedildiğini açıkladı.

Yenikent'e Ulaşımda Yeni Dönem: Başkentray Banliyö Hattı Uzatılıyor

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi ile Yenikent'in 600 bini aşan nüfusunu toplu taşımayla metropol sistemine bağlayacaklarını açıkladı. Proje, Yenikent'ten Kazan Soda tesislerine kadar uzanacak olan Başkentray Banliyö Hattı ile önemli bir ulaşım dönüşümünü hedefliyor.

Uraloğlu, projenin tamamlanmasıyla birlikte yılda 4.4 milyon ton yük taşınacağını belirtti. Proje genelinde %90 fiziki ilerleme kaydedildiği ve altyapı ile üstyapı işlerinin bu yılın 3. çeyreğinde tamamlanmasının hedeflendiği ifade edildi.

Projenin Kapsamı ve Önemi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi'nin güzergahını yerinde inceledi. Uraloğlu, “Projemiz, Sincan’dan Yenikent’e uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattını ve Yenikent’ten Kazan Soda tesislerine 4 bin 17 metrelik iltisak hattını kapsıyor.” dedi. Bu projeyle birlikte, Yenikent’in 600 bini aşan nüfusunun hızlı ve güvenli bir toplu taşımayla metropol sistemine bağlanması hedefleniyor.

Uraloğlu, projenin sadece ulaşım kapasitesini artırmakla kalmayacağını, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacağını vurguladı. “Ülkemizin uluslararası pazarlara erişimini hızlandıracak çok kıymetli bir adım olacak.” ifadesini kullandı.

İlerleme ve Çalışmalar

Proje kapsamında altyapı işlerinde %85, üstyapı işlerinde ise %44 oranında ilerleme kaydedildiği belirtildi. Uraloğlu, “Proje kapsamında inşa ettiğimiz 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 adet aç-kapa tünelindeki işlerimizin %99’unu tamamladık.” dedi. Ayrıca, toplam 408 metre uzunluğundaki 4 köprünün inşasında %88’lik bir orana ulaşıldığı ifade edildi.

Uraloğlu, sahada 268 personel ve 127 makine ile 7/24 aralıksız çalıştıklarını belirtti. “Tüm bu ilerlemeler ışığında, inşallah altyapı ve üstyapı işlerimizi bu yılın 3. çeyreği içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Çevresel Sürdürülebilirlik ve Ekonomik Katkı

Uraloğlu, projenin çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlayacağını belirtti. Tırlarla taşınan soda külünün demiryoluna kaydırılmasıyla karbon emisyonunun azalacağı ifade edildi. “Kazan Soda Fabrikası’nda üretilen soda külünü ekonomik ve hızlı bir şekilde limanlara ulaştırıp dünya piyasasına sunarak ülkemize ciddi bir ekonomik katkı sunacağız.” dedi.

Uraloğlu, demiryollarının Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden bir devlet politikası haline getirildiğini vurguladı. “Bizleri bir araya getiren Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projemizle birlikte; Halkalı – Kapıkule, Ankara-İzmir gibi önemli demiryolu projelerinin yapımlarına devam ediyoruz.” açıklamasında bulundu.

Gelecek Hedefleri

Uraloğlu, mevcut demiryolu ağının 2028’e kadar 17 bin 500 kilometreye yükseltilmesinin hedeflendiğini belirtti. “Ankara-İstanbul Süper Hızlı Tren Hattı projesini gündemimize aldık. Bu hattımız 344 kilometre uzunluğunda olacak ve saatte 350 kilometre hıza ulaşan trenlerimizle seyahat süresini 80 dakikaya indirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Uraloğlu, Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Hattı’nın açılışının Türkiye için prestij projesi olacağını belirterek, “Ülkemiz adına çok büyük ve önemli bir projeyi daha hayalden gerçeğe dönüştüreceğiz.” ifadesini kullandı.